Chłodzenie, ogrzewanie, klimatyzacja, wentylacja, oświetlenie – to grupa największych konsumentów energii w supermarketach. Powszechnie nie przypuszcza się nawet, jak ogromny potencjał oszczędności znajduje się w tych systemach.
Rys. 1. Dostarczanie energii pierwotnej: zestawienie energii konwencjonalnej i odnawialnej
Globalne zużycie energii Globalne zużycie energii stale rośnie: według International Energy Agency w latach 2004–2008 produkcja energii wzrosła o 10 proc. O 10 proc. zwiększyło się również średnie zużycie energii na osobę. W 2010 r. konsumpcja energii wzrosła o 5 proc. [1]. Obecnie globalna produkcja energii wynosi około 500 EJ (1 EJ = 1018 J) i jest pozyskiwana w największej części z paliw kopalnych (około 80 proc.). Globalne zasoby geologiczne tych paliw wystarczą wprawdzie na wiele lat, lecz ich dostępność jest uzależniona od zawirowań politycznych, które mogą zagrażać bezpieczeństwu energetycznemu w tej materii. Ich użytkowanie w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat wiąże się również z wysoką emisją CO2, która jest następstwem ich spalania. Ochrona klimatu zmusza wszystkie duże elektrociepłownie do depozycji (sekwestracji) pod ziemią wydzielanego w nich CO2 z gazów spalinowych. To prowadzi do wzrostu kosztów produkowanej energii, a także do wzrostu jej zużycia (na procesy wydzielania i depozycji) [2]. Działania wychodzące naprzeciw opisanym faktom przebiegają wielotorowo, przy czym szczególnie godne uwagi są dwa z nich: poszukiwanie nowych źródeł energii i ograniczenie zużycia energii przez jej największych konsumentów. Na rysunku 1. został przedstawiony wykres ilustrujący zmiany sposobów pozyskiwania energii w perspektywie ostatnich 80 lat. Rosnące zapotrzebowanie energetyczne i rosnące koszty stale malejących zasobów paliw kopalnych będą powodowały od 2030 r. gwałtowny rozkwit odnawialnych źródeł energii, a szczególnie fotowoltaiki (PV), energii słonecznej, biomasy, energii wiatrowej i geotermalnej.
Potencjał oszczędności energii Drugim sposobem ograniczenia zużycia energii jest wspomniana poprawa efektywności istniejących systemów. Chłodnictwo jest jednym z największych konsumentów energii w branży supermarketów. Wielu nie przypuszcza, jak ogromny potencjał oszczędności skrywa się w integracji i właściwej regulacji tych systemów. Znaczna część energii jest nieefektywnie wykorzystywana lub wręcz marnowana, co przypomina jazdę na pełnym gazie przy wciśniętym hamulcu. Na I Konferencji Technicznej „Innowacja i Efektywność Energetyczna w Chłodnictwie i Automatyce Budynków” zostały przedstawione przykłady niemieckich supermarketów, w których, dzięki zainstalowaniu rozwiązań firmy Eckelmann, zużycie energii spadło o 20÷30 proc. Rozwiązania automatyki Eckelmann dają możliwość integracji systemów chłodzenia, ogrzewania, klimatyzacji, wentylacji i oświetlenia w jeden system, co daje możliwość uzyskania cennych efektów synergicznych.
Przykładowe projekty z rynku niemieckiego Przedstawione poniżej przykłady realizacji prezentują metody i efekty uzyskane po instalacji rozwiązań Eckelmann. Integracja systemów w większości przypadków obejmowała, w zależności od konkretnego obiektu: - sterowanie budynkiem, - połączenie techniki chłodniczej, pomp ciepła, geotermii i wykorzystania ciepła odpadowego, - uzyskanie cennych efektów synergetycznych, - zarządzanie czasem i energią, - funkcje oszczędzania energii, - zarządzanie obciążeniem.
Supermarket w Bielefeld (...)
Supermarket w Lorsch (...)
Supermarket w Jebenhausen (...)
Supermarket w Essen (...)
Makro i mikroekonomia (...)
LITERATURA [1] Energetyczne i ekologiczne dylematy Europy. Europejskie Forum Nowych Idei. Sopot 28–30.09.2011 r. [2] Z globalnej perspektywy. Zużycie Energii obecnie i do 2030r. http:// www.ekoenergia.pl/index.php?id_akt= 535&plik=Globalne_zuzycie_energii_% 96_obecne_i_do_2030_r..html [3] Materiały informacyjne Eckelmann. [4] Strona www.etis.pl [5] Frank UHLEMANN, Heinz PÖLKNER: Energooszczędny system chłodzenia w supermarkecie Edeka Böers. Chłodnictwo & Klimatyzacja nr 9-2011.
AUTOR: Maciej OLSZEWSKI – specjalista ds. technologii Eckelmann, Etis sp z o.o.
|