Systemy nawilżania, to dziś coraz częściej spotykany element instalacji klimatyzacyjnej w pomieszczeniach biurowych/komercyjnych. Jest on jednak niezbędny w wielu procesach przemysłowych takich jak obróbka drewna, przemysł papierniczy, drukarnie itp. Zapewnienie odpowiedniej wilgotności powietrza, ma również ogromne znaczenie przy uprawie roślin, zwłaszcza tych tropikalnych, ale również tych tradycyjnych, jak również przy hodowli zwierząt i drobiu.
Ogrodnictwo Nieodpowiednia wilgotność powietrza jest jedną z głównych przyczyn złego wzrostu roślin. W naturalnych warunkach powietrze nigdy nie jest zupełnie suche – zawiera określoną ilość wody. Wiele naszych roślin ozdobnych pochodzi z regionów o bardzo dużej wilgotności powietrza z lasów tropikalnych. Im bardziej ogrzewamy pomieszczenia, tym mniejsza jest wilgotność powietrza, szkodząc rośliną hodowlanym, np. w szklarniach utrzymywanie wysokiej wilgotności przyspiesza ukorzenienie i wzrost sadzonek, oraz obniża temperaturę. Mgiełka wytworzona przez dysze chroni młode rośliny przed poparzeniem słonecznym, nie powodując zalewania roślin.
Przechowywyanie owoców i warzyw Jeżeli chodzi o przechowywanie warzyw i owoców, to brak odpowiedniej wilgotności powoduje, że ich komórki otworzą się lub popękają tak, że nie pomoże później żadne ich nawilżanie. Dlatego bardzo ważne dla warzyw i owoców jest nawilżanie od chwili, gdy zostają umieszczone w magazynie do momentu kupienia ich przez klientów. W supermarketach wilgotność powinna być utrzymywana w przedziale od 45÷55% w działach oferujących mięso, warzywa oraz kwiaty. W przypadku produktów mięsnych, mięso utrzyma swój czerwony kolor bez dodawania konserwujących azotanów, jeśli jest przechowywane w odpowiednio nawilżanych pomieszczeniach, szafach zamrażalniczych lub przechowalniczych.
Hodowle zwierząt i drobiu W hodowlach zwierząt i drobiu właściwy mikroklimat wpływa na jakość produkcji i na dochody hodowcy. Optymalna temperatura i wilgotność powietrza w magazynach jaj, halach lęgowych i klujnikowych pozwala utrzymać odpowiedni wskaźnik wylęgowości, oraz dobrą jakość i żywotność piskląt. Jaja tracą nawet do 50% swojej wagi, jeżeli dopuści się je do wysychania, ponieważ skorupki są porowate. W wylęgarniach przenosi się to na utratę do 25% piskląt. Również bardzo szybkie osuszanie nowo wykluwanych kurcząt może spowodować ich wychłodzenie na skutek odparowania, a następnie śmierć. We wszystkich pomieszczeniach przeznaczonych do hodowli drobiu i zwierząt nawilżanie obniża temperaturę i eliminuje lub ogranicza odór. Aby sprostać przedstawionym wymogom należy zastosować odpowiednie urządzenia nawilżające. Rozwiązaniem mogą być kompaktowe zespoły z wbudowanymi dyszami rozpylającymi, co obniża koszt instalacji. Podstawowe zalety to: ● zabezpieczenie przed możliwością powstawania kultur bakteryjnych, ● zapewnia stały poziom wilgotności powietrza – zgodnie z warunkami ISO, ● niski poziom szumów, ● niskie zużycie energii, ● praca bezobsługowa, ● samooczyszczające się dysze, ● duża elastyczność systemu pozwalająca na pracę w różnych warunkach oraz rozbudowę następnych modułów instalacji.
Innym rozwiązaniem mogą być wysokociśnieniowe systemy nawilżania powietrza – bez potrzeby użycia sprężonego powietrza, lub parowe systemy nawilżania powietrza, amerykańskiej firmy DRI-STEEM. Wymienione rozwiązania znajdują się w ofercie firmy STERNAL INTERNATIONAL. |